Hogere schadevergoeding bij letselschade

juli 24th, 2014 by

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil de schadevergoeding als gevolg van letsel en overlijden gaan verruimen. Dit ligt in het verlengde van het regeerakkoord om slachtoffers van letselschade en hun naaste omgeving een sterkere positie te geven.

De huidige regeling is te beperkt en vergoedt alleen de kosten tot het bedrag dat iemand kwijt zou zijn voor het inschakelen van professionele hulp. Teeven wil de slachtoffers en hun naasten tegemoet komen door ook de inkomensschade van de naasten beter te compenseren. Dit moet ervoor te zorgen dat de keuze van familie- of gezinsleden om de zorg op zich te nemen makkelijker wordt. Daarnaast komt er een vergoeding voor affectieschade voor de naasten en nabestaanden van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel of die zijn overleden door een ongeval.

Voor de regeling wordt er gebruik gemaakt van vaste bedragen als vergoeding. De hoogte van schadevergoeding wordt ingedeeld in verschillende categorie├źn om zo voldoende rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden per slachtoffer. Daarnaast wordt een vaste kring van gerechtigden vastgesteld, namelijk: echtgenoot of echtgenote van het slachtoffer, geregistreerde partner, levensgezel, kinderen en ouders. De vergoeding voor affectieschade zal niet voor iedereen gelden en is bedoeld om erkenning en genoegdoening te bieden voor al het leed.

Facebook Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *