Huurprijs sociale woningen gaan fiks omhoog

juli 24th, 2014 by

De kans is erg groot dat de huurprijs van sociale huurwoningen tot 2018 aanzienlijk gaat stijgen. En dat terwijl steeds meer sociale huurders onder de armoedegrens leven.

Inkomstenverlies

De aangekondigde huurverhogingen zijn het directe gevolg van de ingevoerde verhuurdersheffing en het vooruitzicht op de te betalen vennootschapsbelasting voor de woningcorporaties. Deze twee maatregelen zorgen ervoor dat woningcorporaties te maken zullen krijgen met een inkomstenverlies van gemiddeld 14%. Om dit te compenseren zal de maandhuur van de sociale woningen de komende tijd jaarlijks gaan stijgen.

Nieuwe huurders extra benadeeld

Naast de verhoging voor zittende huurders willen woningcorporaties de huur sterker laten stijgen bij nieuw afgesloten huurcontracten. Dit kan echter een averechts effect hebben omdat dit nieuwe huurders kan afschrikken. Bovendien worden zittende huurders hierdoor ontmoedigd om een nieuwe woning te zoeken.

Andere besparingsmaatregelen

Naast het verhogen van de huur zijn de corporaties ook van plan om de bouw van nieuwe woningen de komende vijf jaar flink terug te schroeven. Hierbij hopen ze op een flinke kostenbesparing. Daarnaast is al eerder bekend gemaakt dat de woningcorporaties ongeveer 10.000 banen zullen gaan schrappen vanwege de verhuurdersheffing.

Facebook Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *