Schuld uit erfenis

juli 24th, 2014 by

Als erfgenaam van een erfenis heeft u drie keuzes met betrekking tot het aanvaarden van een erfenis:

– U kunt de erfenis verwerpen. Dit houdt in dat men de erfenis afwijst. Hierbij wordt verondersteld dat u nooit erfgenaam bent geweest en dus ook nergens meer aanspraak op kunt maken.
– Als erfgenaam kunt u de erfenis aanvaarden. Dit houdt in dat u niet alleen de baten erft, maar ook eventuele schulden. Als erfgenaam kan men dan op deze schulden worden aangesproken.
– Ook bestaat de mogelijkheid tot beneficiaire aanvaarding. Dit houdt in dat men alleen erft op het moment dat er geen schulden zijn. Zijn de schulden hoger dan de baten dan krijgt men niks.

Bescherming erfgenamen

Omdat er vaak in het begin weinig duidelijkheid is over mogelijke schulden, kunnen erfgenamen naderhand soms voor een vervelende verrassing komen te staan. Daarom moeten erfgenamen beter beschermd gaan worden bij een onverwachte schuld als men de erfenis aanvaardt, op voorwaarde dat de erfgenamen niets te verwijten valt. Zij mogen op voorhand niet hebben geweten dat er mogelijk een schuld was.

Een erfgenaam kan in zo’n geval straks naar de kantonrechter stappen om geheel of gedeeltelijke ontheffing te verzoeken. Verleent de kantonrechter volledige ontheffing, dan hoeft de erfgenaam de onverwachte schuld alleen te voldoen voor zover hij of zij nog over geërfd vermogen beschikt. Bij een gedeeltelijke ontheffing bepaalt de kantonrechter wat de erfgenaam nog wel met eigen vermogen moet betalen.

Facebook Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *