Verplichte mediation bij scheiding

juni 24th, 2014 by

Sinds de invoering van het ouderschapsplan in de ‘Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding’ in 2009 zijn het aantal vechtscheidingen gestegen met 15 procent. Dit blijkt uit een evaluatie van de wet van april dit jaar. Door de stijging van het aantal vechtscheidingen neemt het welzijn van de betrokken kinderen sterk af waardoor zij sneller agressief en depressief gedrag vertonen.

Terugdringen van aantal vechtscheidingen

“De primaire verantwoordelijkheid om een scheiding fatsoenlijk te laten verlopen ligt bij de ouders, maar als die er niet uitkomen moet de overheid ingrijpen,” zegt Marc Dullaert van de Kinderombudsman. “Veel mensen realiseren zich niet dat het betrekken van kinderen in een vechtscheiding gelijk is aan kindermishandeling.”

Om dergelijke situaties te voorkomen, wil de coalitie mediation verplicht gaan stellen. PvdA-Kamerlid Ypma zegt dat “de belangen van het kind voorop moeten staan, wanneer de ouders uit elkaar gaan”. Daarnaast zou de verplichte mediation de rechterlijke macht moeten gaan ontlasten.

Maatregelen

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft echter in een debat aangegeven dat dit niet iets is om in de wet vast te leggen. Om toch het aantal vechtscheidingen terug te dringen is een pakket aan maatregelen aangekondigd. Zo zal er gekeken worden naar de mogelijkheden om mediation aantrekkelijker maken vóór een rechtzaak. Teeven opperde dit door bijvoorbeeld vergoedingen in te stellen voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast wil hij onderzoeken of de kinderbescherming een betere rol kan spelen bij het doorverwijzen naar een mediator. Ook wil de coalitie dat het scheidingsdossier onder één rechter blijft.

Op dit moment worden al proeven gedaan met echtparen die in scheiding liggen en bekend staan als ‘probleemgezin’.  Zij krijgen een maatschappelijk werker en een bemiddelaar toegewezen, om ervoor te zorgen dat de scheiding niet uit de hand loopt. De komende tijd zal duidelijk moeten worden of alle maatregelen financieel haalbaar zijn.

Facebook Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *